AFP: Francouzští šéfkuchaři se přizpůsobují hostům alergikům

18.05.2015 Paříž 18. května (ČTK/AFP) - Francouzští šéfkuchaři ocenění michelinskými hvězdičkami se v průběhu času naučili přizpůsobovat se alergiím, které jsou u jejich hostů stále častější. "Vysoká gastronomie" stále uspokojuje mlsné jazýčky, ale bere v úvahu tyto nemoci, píše agentura AFP.

Dříve jsme nevěděli, co máme dělat

"Před dvaceti lety jsme nevěděli, co máme dělat, když nás host informoval, že má nějakou alergii. Dostal artyčok a nějaký salát. Dnes nám to nepůsobí žádné potíže," tvrdí Piet Hiet Huysentruyt, majitel restaurace Likoké ve městě Les Vans na jihu Francie. 
Laurent Pourcel z restaurace Jardin des Sens v jihofrancouzském Montpellieru připomíná, jak jsou dnes alergie rozšířené. "Jsou stále častější. Když máte stůl s pěti či šesti osobami, pak jedna z nich bude určitě alergik," říká. "Denně máme jednoho nebo dva hosty s alergií," dodává.

Alergie byly tématem i na gastronomickém festivalu

Alergiemi se v dubnu v Montpellieru zabýval i gastronomický festival, jehož se zúčastnili šéfkuchaři z deseti zemí Středomoří a jemuž předsedali slavní šéfkuchaři Alain Ducasse a Joël Robuchon. Zdůraznili, že středomořská kuchyně je výborný spojenec právě pokud jde o alergie. 
"Je v ní méně mléčných výrobků, másla a brambor. Používá se více olivový olej, ryby a zelenina," uvádí Hermance Jopletová z restaurace nově vyznamenané michelinskou hvězdičkou Le Castellaras nedaleko Cannes. "Olivový olej je lépe stravitelný, tělo jej lépe přijímá," potvrzuje nutriční poradce Christian Recchia. 

Nejobtížnější jsou alergie na laktózu

Alain Ducasse ve své restauraci Plaza Athénée v Paříži vyškrtl z jídelníčku maso. V podniku Louis XV. v Monaku se používá méně soli, méně cukru, méně tuku a méně živočišných proteinů. Jinde kuchaři na žádost hostů přizpůsobují jídelníček a mění složení svých omáček, pokud na je host na nějakou ingredienci alergický. Pro ty, kdo nesnášejí lepek, mají všichni kuchaři v zásobě bezlepkový chléb, který si předem připravují a skladují v ledničce. 
Vegetariáni nemají žádné problémy. Nejobtížnější jsou alergie na laktózu, konstatuje Fabien Lefebvre z nově vyznamenané restaurace Octopus v Béziers na jihu země. Olivový olej může nahradit máslo. "Řešením může být také vařit bez tuků," říká Lefebvre, který hostům mimo jiné nabízí rybu vařenou v páře s mořskými řasami. 

Popisky u jídel s alergeny se v restauracích nelíbí

"Můžeme sestavit tříhvězdičkové menu, jestliže jsme včas upozorněni. Připravovat něco na poslední chvíli je mnohem těžší," připouští Huysentruyt, který je sám diabetik. 
Tento bývalý autor kulinářských pořadů ve vlámské televizi a autor úspěšných kuchařek stále hledá nové cesty. Okoun mořský na sádle s telecím mozečkem a uzeným masem se pro nemocného změní na okouna s květákovým krémem a zeleninou. 
Šéfkuchařům se ovšem nelíbí směrnice Evropské unie, která vstoupila v platnost loni v prosinci a která zavazuje výrobce potravin a kuchaře, aby informovali hosty o přítomnosti 14 nejrozšířenějších alergenů ve svých ingrediencích. Jsou to například oříšky, sója, obilniny obsahující lepek, korýši, mléko nebo vejce. 
Zatím se jen málo významných šéfkuchařů tomuto nařízení podřizuje. "Naším cílem je, aby byli lidé spokojeni. Zákazník zase oprávněně předpokládá, že ho nezradíme," říká Marc de Passoria Peyssard z restaurace Esprit de la Violette v Aix-en-Provence. 

Rozdíl mezi laktační intolerancí a alergií na mléko
Rozdíl mezi laktační intolerancí a alergií na mléko

Mnoho lidí, kteří nesnesou v dospělosti mléko, si myslí, že na něj mají alergii. Pokud vám také po mléku nebývá dobře, nemusí vůbec jít o alergii. Nejspíše trpíte nesnášenlivostí mléčného cukru- laktózy. Jaký je v tom rozdíl?

Pylové alergie hrozí na jaře i v letním období
Pylové alergie hrozí na jaře i v letním období

Alergie na pyl je poměrně hodně častá, známe ji i pod názvem „senná rýma“. Tato sezonní alergická rýma nemusí mít se senem ale nic společného. Dokonce může být skrytým projevem alergie na roztoče nebo zvířecí srst, někdy provází i průduškové astma. Proto ji není rozumné podceňovat.

Co by maminka neudělala
Co by maminka neudělala

Tatínek a maminka jsou sice rodičové, ale každý může mít ke svému potomkovi zcela jiný přístup. Tatínci nemusí až tak řešit to, co má jejich potomek oblečené a jestli jídlo má správnou konzistenci a vypadá na talířku pěkně. Občas koupí dětem pizzu nebo hot dog, aby měli pocit, že má dítě teplou večeři a nemusí doma stát u plotny a trávit čas tím, že budou zkoumat, jestli je vajíčko dostatečně uvařené.

Britští zdravotníci varují před záměnou narcisů za jídlo
Britští zdravotníci varují před záměnou narcisů za jídlo

Londýn 8. února (ČTK) - Britská zdravotnická služba (PHE) vyzvala obchodní řetězce, aby zabránily záměně narcisů s potravinami. Mají je prodávat důsledně odděleně od zeleniny a ovoce. Narcisy obsahují jed a každoročně se záměnou jejich cibulek ale i stonků nebo plodů za poživatiny několik lidí přiotráví.

Komentáře

Komentář může přidat jen zaregistrovaný uživatel

Zpravodajství

AFP: Nemoci a zranění pronásledují migranty na dlouhé cestě do EU
AFP: Nemoci a zranění pronásledují migranty na dlouhé cestě do EU

Atény 6. října (ČTK/AFP) - Jako dobrovolníci jsou lékaři a ošetřovatelé z humanitární skupiny Lékaři světa (MdM) zvyklí léčit zranění a nemoci v zónách konfliktů či katastrof.

Blog

Soutěže

Slim 3 recipe

Psychotesty

Jste beznadějný romantik?
Jste beznadějný romantik?

Jste plni sentimentu jen při pomyšlení na večeři při svíčkách s milovanou osobou? Nebo jste pragmatičtější milenec? Zkuste náš online test.

Reklama

Novinky

Rozdáváme slevové poukazy!
Rozdáváme slevové poukazy!

Nasbírejte na svůj účet 135 bodů, za které si poté můžete koupit slevový poukaz do lékáren v hodnotě 100 Kč.