Nejzdravější ryby a mořské plody
08.06.2015 Už dlouho víme, že v rybách a mořských plodech se ukrývá spousta příznivých látek, nevyčerpatelná zásoba zdraví a života. Jsou dokonalé pro diety, protože neobsahují ve většině případů příliš mnoho tuku. A když už se v nich nějaký nachází, tak je to omastek zdravý. Některé druhy ovšem zcela dominují a řadí se ke skutečným delikatesám, stejně jako obsahují nezměrné množství minerálů, vitamínů a stopových prvků pro správné fungování lidského organismu. Které to konkrétně jsou?

Ryby plné zdraví
Nejprve se pozastavíme u nejhojnějších obyvatel našich moří, tedy ryb. Ty nejzdravější obsahují zejména omega 3 tukové skupiny, s jejichž pomocí posílíte mozek i srdeční funkci, zlepšíte krevní oběh. Díky lepšímu okysličení krve se také zkvalitní paměť a schopnost učení. Těmi nejzdravějšími jsou:
Tuňák
Tuňák je výtečným zdrojem bílkovin, přitom ale není tolik kalorický. Obsahuje rovněž vitamíny B6 a B12. V mase a tuku tuňáků se nalézá selen, který napomáhá při prevenci proti rakovině.
Losos
Jednoznačně největší množství omega 3 tuků najdeme v oblíbené a gurmány vyhledávané rybě, kterou je červený losos. Ale pozor, lososi, kteří jsou chovaní v umělých velkochovech, bývají krmeni obilím, díky čemuž bohužel ztrácí téměř všechny zmiňované zdravé složky.
Ústřice
Ústřicím jsou od dávných dob připisovány afrodiziakální účinky, ale obsahují rovněž velké množství stopového prvku selenu, který je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému. Říká se jim také potrava pro mozek, podporují činnost neuronů. Bílkovinná látka tyroxin, která se v ústřicích nachází, se zase v mozku přeměňuje na dopamin a dodává nám pocit spokojenosti až štěstí.
Lahodní i zdraví korýši
Velké množství druhů korýšů je možné konzumovat a chutnají vskutku skvěle. K tomu si přičtěte vysoký obsah selenu proti rakovině, množství bílkovin a dalších nutričních látek, které v konečném důsledku zajistí nejen lepší metabolismus a krevní oběh, ale také lepší pocit na duši. Korýši obsahují Astaxantin nebo karotenoidy, které jsou dokonce lepšími antioxidanty, než například beta-karoten či lutein.
Mořské plody jsou nejlepší i nejchutnější, když se vyloví, žádné dlouhé skladování se nedoporučuje, snad jen zamražení. Tak si nechte chutnat a zpestřete svůj jídelníček rybou nebo rakem, na které jste dosud trochu zapomínali.
Komentáře
Komentář může přidat jen zaregistrovaný uživatel